Het geheim van een betere prestatie op wedstrijd zit niet alleen in het rijden van een goede proef……..

Dit is een belangrijk bericht voor iedereen die wil leren presteren op wedstrijd. Het maakt niet uit op welk niveau je rijdt of wat voor paard je hebt! Of je nu op een luxe stal staat of dat je bij de boer staat, het maakt geen enkel verschil!

Het enige wat ik vraag is dat je gedreven bent om jezelf te ontwikkelen én gemotiveerd bent om ermee aan de slag te gaan!

Voordat je verder leest….. heb ik iets voor je!

Je staat namelijk op het punt om te ontdekken wat de vier geheimen zijn van een goede prestatie. Je gaat bij jezelf een manier ontdekken die je kunt gebruiken om beter te focussen en zo te leren om beter te presteren!

Dat klinkt je misschien raar en vreemd in de oren – of zelfs te mooi om waar te zijn! Toch ga ik je binnen een paar minuten uitleggen hoe ik dit ontdekte en ga ik je uitleggen hoe het werkt!

Maar voordat ik dat doe wil ik je eerst iets vertellen!

Als het niet lukt op wedstrijd is dat niet jouw schuld en ook niet van jouw paard!

Nee hoor! Zeker niet! Om heel eerlijk te zijn beseffen de meeste wedstrijdruiters niet wat ze moeten doen om een goede prestatie neer te zetten!

De reden daarvoor is vrij simpel!

JE HEBT NIET DE JUISTE INFORMATIE ONTVANGEN OM EEN GOEDE PRESTATIE NEER TE ZETTEN!

Iedere ruiter of amazone volgt weleens een les. In de les ben je ook zeker wel bezig met het correct voorstellen van je paard, het rijden van nette lijnen en je doet aan proefgericht trainen. Maar is dat alles wat je nodig hebt om te kunnen presteren? NEE! Dit is slechts een heel klein stukje van die prestatie!

MAAR ER ZIJN ZO VAAK ANDERE DEELNEMERS DIE WEL ALTIJD PRESTEREN!

Dat kan wel zo zijn, maar ik dacht dat je hier was voor jouw eigen prestatie? Het bezig zijn met je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van je paard moet een samenspel worden. Je moet weten hoe jouw paard leert maar ook hoe jij zelf het beste leert!

MAAR IK HEB EEN GEWOON NORMAAL PAARD EN DIE ANDERE LIJKEN ZO UIT EEN MAGAZINE TE KOMEN!

Weet je dat je jouw paard ook zo kunt ontwikkelen zodat hij eruit gaat zien als een paard uit een magazine? Je kunt leren om op zo’n manier te trainen dat je je paard ontwikkelt op de punten die hard nodig zijn door gebruik te maken van zijn of haar talenten zodat je ook geen ruzie hoeft te maken met je paard! Ook dat hoort bij één van de vier geheimen om te leren presteren!

Als je last hebt van de volgende dingen is dat zeker niet raar!

 • je rijdt soms wel een winstpunt en soms niet
 • in de ring raak je de controle over je paard kwijt
 • je hoort de voorlezer niet altijd en rijdt vervolgens verkeerd
 • voor je wedstrijd maak je je druk om andere combinaties die meedoen
 • je oefent thuis je proef maar dat wordt heel vaak ruzie
 • je bent soms misselijk voordat je op je paard stapt
 • je vraagt je met regelmaat af waarom je nog op wedstrijd gaat
 • je vind dat de jury echt veel te streng geweest is
 • het commentaar op je protocol is absoluut niet voor jou bestemd
 • je bent meer bezig met de mensen die langs de kant staan dan met je proef
 • tijdens het losrijden rij je de sterren van de hemel en in de proef stopt je paard met lopen

Herken je minimaal twee van deze punten? Dan zit je hier helemaal goed! Het is namelijk hartstikke logisch dat je jezelf herkent want dit zijn geen onderdelen die heel gemakkelijk in je les behandeld kunnen worden. Dit zijn allemaal gevolgen van het rijden van wedstrijden waar je rijtechnisch wel voor hebt kunnen trainen met jouw instructeur maar waarbij het op een ander vlak fout gaat!

Maar wie ben ik om je dit te vertellen?

Hoi, ik ben Malene Nootenboom!

En voordat je begint over dat ik makkelijk praten heb – want ik heb Grandprix gereden dus alles is voor mij een eitje…. Nee, dat is niet zo! Het is nog steeds geen eitje!

De waarheid is dat ik de afgelopen jaren ook enorm geworsteld heb met stress, spanning, concentratieproblemen en paarden die tijdens de proef andere dingen gingen doen dat ik zelf wilde.

Ik heb de afgelopen jaren verschillende keren moeten afgroeten omdat mijn paard niet door een hoek durfde of dat ik na het groeten keihard omdraaide en de bak weer uit vloog.

Ik heb zelf moeten ontdekken hoe ik de controle over mijn hersenen en lichaam terug kon krijgen en zo kon gaan werken aan de prestatie met mijn paard samen in plaats van los van elkaar in de ring rondrijden.

Omdat ik dit beschouwde als een enorme uitdaging ben ik mij gaan verdiepen in dit onderwerp en heb ik een aantal opleidingen en leergangen gevolgd. Zo heb ik een HBO opleiding psychologie en coaching gevolgd, ben ik aan de slag gegaan met mindset, heb ik een leergang over trainingsleer gevolgd en heb ik natuurlijk keihard gewerkt aan mijn eigen sportprestaties!

Het resultaat daarvan was dat ik zelf ging presteren in de ring. Ik heb in vrij korte tijd twee huis-tuin-en-keuken-paarden opgeleid én succesvol uitgebracht in de grandprix. Toen gingen mensen mij benaderen of ik hen ook kon helpen met presteren. Zo ben ik de afgelopen jaren actief geweest bij Paard&Lifestyle (Nu Dressage Pro) en heb ik op onder andere Horse Event verschillende masterclasses gegeven. Daarnaast heb ik ontelbare workshops en lezingen gegeven zowel in Nederland als daarbuiten waarbij ik mijn vier geheimen uit de doeken gedaan heb en anderen hierdoor ook konden gaan presteren!

Er is maar één ding wat we willen in de ring….. en dat is fijn kunnen rijden!

En dan hopelijk ook scoren. Hoe mooi kan het zijn als je de ring binnenkomt en alles loopt zoals het moet lopen. Alles gaat vanzelf en je hoeft je niet meer bezig te houden met gas geven…. je paard danst toch al onder je!

Eén van de geheimen is ANDERS DENKEN.

En ANDERS DENKEN doe je niet zomaar. Daar komt heel wat meer bij kijken dan alleen je eigen denken veranderen. ANDERS DENKEN is het allerlaatste stukje van een puzzel waar je alleen maar naar toe kunt werken door op een hele andere manier naar je paard en jezelf te gaan kijken!

Je kunt zoveel bewuster bezig zijn met de sport en dat door een paar hele kleine aanpassingen! Niet persé in je rijden want daar heb je jouw eigen instructeur voor! Maar juist bewuster bezig zijn met alles eromheen!

Hoe werkt dat dan?

Natuurlijk wil ik mijn vier geheimen best aan jou verklappen maar dat doe ik liever niet op zo’n manier dat iedereen het direct hier kan lezen. Ik hou dat liever tussen ons!

Wanneer je hieronder je naam en email adres invult, dan krijg je van mij een mail waarin ik je uitleg wat mijn vier geheimen zijn en hoe je ermee aan de slag kunt! Je staat NIET automatisch ingeschreven voor een nieuwsbrief en je gegevens worden niet gebruikt voor andere doeleinden!

Ik zie je aan de andere kant!

Groetjes, Malene Nootenboom