Chrissy lost stressprobleem op met haar Daam

 • Chrissy lost stressprobleem op met haar Daam

  Chrissy traint nu ongeveer een jaar bij Malene. En Daam kennen de vaste volgers van BWR wel, de stand-in voor de trainingsvideo’s en ze komt regelmatig voor in de weekendtips! Daam is een onwijs fijne merrie maar kan soms nog wat spanning opbouwen!

  Chrissy: Daam en ik leken er zo klaar voor. Maanden getraind, thuis alles tot in de puntjes…Ik zei nog tijdens een les, ik wil 70% kunnen rijden, alles moet kloppen en volledig bevestigd zijn. Ik ben nogal een perfectionist dus toen Malene bijna zelf mij in ging schrijven voor een wedstrijd, deed ik dat maar.

  De week ervoor nog een clinic bij Rien van der Schaft gereden op ander (nieuw) terrein, we waren immers al een tijd niet weggeweest. Daam liep superfijn en leek niets aan de hand.

  Tot de wedstrijddag. Één brok spanning. Zo erg dat we eigenlijk alleen vliegend/ontploffend of in passage door de baan gingen. Resultaat afgegroet en 2e proef 174,5. Shit! Hebben we daar nou zo lang voor getraind?

  Ik besloot het roer om te gooien en deed toch maar mee met de onderlinge wedstrijd de week erop op eigen stal. Waren het mijn zenuwen van een proef rijden, of toch het feit dat ze ergens anders was? Ik trok de stoute schoenen aan en schreef me in voor een Z1 proef.

  Die dag voelde ik nog steeds wel wat spanning, maar veel meer controle als de week ervoor en we reden 221 punten en een 1e plaats bij elkaar. Oké, dit kunnen we dus. Routine maken dan maar.

  Ik schreef me wederom in voor een wedstrijd en ging een aantal dagen ervoor daar op het terrein in alle rust oefenen met Daam. We reden wat los en oefenden proefjes. In die proeven kwam de spanning weer terug, maar met wat volte-werk en wat geruststelling uiteindelijk fijn afgesloten. Daam is erg overijverig, bijna perfectionistisch…als er dan iets ‘misgaat’ in de proef (mijn fout of de hare) is er paniek. Dat uit zich dan in wat gestuiter en kortsluiting. Tja, 2 perfectionisten bij elkaar is soms best lastig!

  Doel was dus voor de wedstrijd geen 70% rijden, nee roer om, eerst maar een brave proef rijden. Kilometers, kilometers, kilometers. En jawel…Daam was relaxt, heel relaxt. Dat was te merken aan de punten ook; 2x een eerste plaats met beiden 66% van het M1/M2 gecombineerd. En dat voor een proef waarin ik vond dat ik flauw en te simpel reed. Nog ruimte voor verbetering dus.

  De keer daarop, 4 weken later, had Daam wat last van hormonen. Ik hield mijn hart vast want met zo’n bui, dan is ze helemaal scherp. Dit keer was ze weer erg gespannen, ik vreesde om weer stuiterend door de baan te gaan, maar Daam bleef onder me en bleef soort van stuurbaar. Weer 2x een eerste plek M1/M2 gecombineerd en dikke winst bij toch een kritische jury.

  Al met al heb ik mijn les geleerd en is perfectionisme soms mijn vriend, maar in dit geval meer onze vijand. Iets laconieker werkt en hopelijk kunnen we van daar uit werken aan proeven hoe ik ze wil gaan hebben.