Maak jij gebruik van een groom?

Een groom, is dat nu echt nodig?

Hoe fijn is het als je wanneer je op wedstrijd gaat, kunt vertrouwen op iemand die er altijd voor jou en/of je paarden is? Hoe fijn is het als diegene aan een half woord genoeg heeft en direct weet wat er aan de hand is of wat er moet gebeuren? Hoe fijn is het als iemand al een flesje drinken aangeeft terwijl je er nog niet eens om gevraagd hebt?

Natuurlijk hoef je niet altijd te beschikken over een groom die ook op niet-wedstrijd dagen voor je paarden zorgt. Dit is iets wat handig is voor beroepsruiters of stalruiters op de grotere wedstrijdstallen.

Toch kan het op een wedstrijddag wel heel erg handig en prettig zijn om iemand bij je te hebben. Zeker wanneer je op wedstrijd toch al wat last hebt van spanning kan een groom echt je rots in de branding zijn of worden. In deze column wil ik wat dieper ingaan op de rol van een groom en op welke manier de groom jou kan helpen met het beter presteren. Maar ook hoe jij als groom jouw wedstrijdmaatje kunt helpen met het neerzetten van een prestatie

Zelf heb ik enorm veel baat op wedstrijd als er iemand met me meegaat die precies weet wat ik nodig heb om me zowel fysiek als mentaal op en top voor te bereiden op de proef. Om erachter te komen wat voor jou werkt is het goed om eerst na te gaan waar jij behoefte aan hebt.

Die behoefte is afhankelijk van wat voor type persoon jij bent. Hieronder staan een aantal vragen die je kunnen helpen om jouw behoeftes te bepalen. Ik heb de vragen zelf ook beantwoord zodat je kunt bepalen of jij ook die behoefte hebt, of dat jij juist een tegengestelde behoefte hebt.

 

Ben jij meer gericht op wat je doet (de prestatie) of met wie je het samen kunt doen? Of vind je beide belangrijk?

 

Een deel van de mensen is enkel bezig met de prestatie en vindt het resultaat belangrijker dan het team die de prestatie neergezet heeft. Een ander deel van de mensen heeft voorkeur om gezamenlijk naar een doel toe te werken en wordt blij wanneer er gezamenlijk een klus geklaard is.

Zelf ben ik meer gericht op de prestatie maar heb ik zeker anderen om mij heen nodig om mij hierbij te helpen. De prestatiegerichtheid zorgt er wel voor dat ik mezelf voor langere tijd kan concentreren maar zorgt er ook voor dat ik spanning voor mezelf veroorzaak. Ik heb mensen om me heen nodig die mij helpen focussen op het juiste doel.

Behoefte: presteren, anderen die mij helpen om de focus vast te houden.

 

Ben jij een teamplayer, een solist of beide?

Een deel van de mensen voelt zich gelukkig wanneer er gewerkt wordt in een team. Anderen werken veel liever zelfstandig. Ook zijn er mensen die zowel behoefte hebben aan een team maar ook af en toe graag individueel willen werken.

Zelf ben ik echt een teamplayer maar kan ook uitstekend functioneren als ik het alleen moet doen. Ik ben altijd op zoek naar het wij-gevoel en vind het eindresultaat dan ook iets van het team.

Behoefte: met zijn allen de prestatie neerzetten.

 

Ben jij onderzoekend of ga je nieuwe dingen graag uit de weg?

Een deel van de mensen is onderzoekend. Een ander deel heeft minder met veranderingen en gaat nieuwe dingen bij voorkeur uit de weg.

Zelf ben ik een absolute onderzoeker. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en neem vaak het initiatief. Ook durf ik een risico te nemen en zal ik weinig voor safe gaan. Ik richt mijn aandacht op het verkennen van de grenzen van de mogelijkheden.

Behoefte: ruimte krijgen om te ontwikkelen en te proberen.

 

Ben jij gericht op verschillen of overeenkomsten?

Een deel van de mensen richt zich op zaken die niet kloppen en onderzoeken continue de verschillen. Een ander deel van de mensen richt zich juist op het totaaloverzicht, de helikopterview. Ook zijn er mensen die zich op beide zaken kunnen richten.

Zelf ben ik meer een verschilzoeker. Dit betekent dat ik een sterkte behoefte heb om alles te laten kloppen. Anderen merken dit direct aan mijn houding en gedrag dat direct sterk veranderd. Dit kan een goede communicatie in de weg staan.

Behoefte: alles moet kloppen.

 

Externe of interne motivatie?

Ieder mens wil waardering. Welke vorm van waardering is voor ieder mens anders. De één heeft meer behoefte aan waardering over de rol die hij of zij daarin gehad heeft (interne motivatie), de ander heeft meer behoefte aan waardering over de behaalde resultaten (externe motivatie)

Zelf heb ik behoefte aan waardering voor beide. Ik heb sterk de behoefte om resultaten te halen in een goede sfeer. Deze combinatie maakt het eenvoudiger mogelijk om evenwicht te vinden in doel en middel. Niet alleen het behalen van het doel is belangrijk, maar ook de manier waarop het doel behaald wordt is heel belangrijk.

Behoefte: waardering in zijn algemeenheid.

 

Moeten, willen of allebei?

Een deel van de mensen geeft zichzelf veel opdrachten en wil duidelijkheid en wil weten waar hij of zij aan toe is. Een ander deel is gevoelig voor alles wat een opdracht is of lijkt. Een eigen keuze staat centraal. Een derde deel van de mensen heeft behoefte aan duidelijkheid maar wil wel een eigen keuze hebben.

Ik ben een absolute “moeter” maar leg dit aan mezelf op. Ik maak overal structuur in en wil grip houden op de situatie. Ik moet veel van mezelf en ben heel consequent in de dingen die ik doe. Duidelijkheid over taken en bevoegdheden hebben een positief effect op mijn prestatie.

Behoefte: structuur en consequentie..

 

 

Wanneer ik dus op wedstrijd ga en echt een groom mee wil nemen die bijdraagt aan onze prestatie dan moet dat iemand zijn die het beste past bij mijn behoeftes. Zoals je ziet is dat best een behoorlijke lijst.

In mijn geval:

–       Iemand die van mijn prestatie ook zijn of haar prestatie maakt en helemaal gaat voor het resultaat

–       Iemand die samen met mij zorgt dat alles gaat lukken

–       Iemand die mij ruimte geeft om iets anders te proberen en daar niet van in de war raakt

–       Iemand die zorgt dat voor mij alles in orde is en alles klopt.

–       Iemand die waardering heeft voor het totaalplaatje

–       Iemand die gestructureerd werkt en consequent is

Dat lijken haast wel functie-eisen. Misschien moet je het zo ook wel eens een keer bekijken. Als ik iemand meeneem op wedstrijd die aan de bovenstaande punten voldoet, dan zorgt dat er voor dat ik mijzelf kan focussen op wat ik op wedstrijd wil doen. Dat ik mij kan focussen op de doelen die ik bepaald heb en dat ik niet hoef te letten op de (voor mij) minder belangrijke bijzaken.

Wanneer ik met iemand anders mee ga om te groomen vraag ik altijd naar wat diegene van mij verlangt. Op deze manier zal ik mijzelf soms flink moeten aanpassen omdat iemand precies het tegenovergestelde van mij verlangt dan waar ik zelf voorkeur in heb. Maar juist door daarin mee te gaan ben ik de ander tot steun.

Ook is het belangrijk dat je jouw groom of wedstrijdmaatje op de hoogte stelt van jouw doel. Wanneer die ander dat is kan hij of zij daar zeker een rol in nemen. Ben jij juist iemand die dat helemaal alleen wil doen, laat dat dan ook weten aan degene die met je meegaat.

Wat mij erg helpt is dat mijn groom mij weet te triggeren of prikkelen op het moment dat het moet gebeuren. Dat ze ziet als er iets niet klopt en dat ze dan weet in te grijpen. Dat ze me vlak voordat ik de ring betreed nog even weet te raken met een opmerking waardoor ik me direct weer kan focussen op mijn doel.

Op dat moment maakt je groom deel uit van jouw prestatie en kun je jezelf bezig houden met de actie die op dat moment moet gebeuren!

 

Debora Pijpers, dressuuramazone, Europees kampioen young riders 2013

Om een topprestatie te kunnen leveren, moet alles kloppen. Een passend team om je heen is daarbij natuurlijk van groot belang. Als ik meerdere paarden mee heb op wedstrijd en ik start vlak achter elkaar of als ik op een wedstrijd waar veel van afhangt ben, vind ik het fijn om een groom mee te hebben. Iemand die zich 100% richt op jouw paard(en) en helemaal op jou en je paard is ingespeeld. Dit geeft je als ruiter meer rust en tijd om je te focussen op wat op dat moment het belangrijkste is: het rijden en je proef. Zelf blijf je natuurlijk altijd de eindverantwoordelijke. Door een goede communicatie met je groom en door zelf een eindcontrole uit te voeren, kan je misverstanden of missers voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.