Trainen in tijden van crisis

 • Trainen in tijden van crisis

  We zijn er allemaal dagelijks mee bezig. Maar opeens veranderde de wereld en zijn veel ruiters op zichzelf aangewezen! Waar we een maand geleden nog bezig waren met de wedstrijden en waar we ons paard naar toe moesten trainen, zijn we nu bezig hoe laat mogen we op stal zijn en hoe doen we alles in de korte tijd die we hebben.

  Niet op elke stal is het zo geregeld, op de ene stal mogen nog wel instructeurs komen en op de andere stal niet. Op de ene stal mag iedereen zelf weten wanneer die komt en op andere stallen zijn roosters gemaakt. Op de ene stal mag je heel de dag rondhangen als je maar afstand houdt van de anderen en op de andere stal mag je maximaal anderhalf uur bezig zijn en dan moet je het terrein weer verlaten.

 • Ook het trainen ervaar ik zelf wel anders. Ik was echt bezig met de wedstrijdplanning voor komende zomer en op die manier blijf ik ook altijd erg gemotiveerd om te trainen. Nu de wedstrijden voor een groot gedeelte wegvallen moest ik echt even zoeken naar mijn focus en doelen.

  Niet dat ik alleen maar train als ik doelen heb, maar het helpt me wel een beetje. Dus dat vergt dan wat aanpassing. Voor de ruiters die nu ook niet kunnen lessen is

 • het ook zoeken. Normaal rijdt je één keer per week of om de week een les en kun je daar thuis weer verder mee aan de slag. Maar als dat weg valt…. Wat ga je dan doen?

  Trainen heeft eigenlijk als doel om je paard sterker en soepeler te maken, het uithoudingsvermogen te verbeteren en op die manier weer een stapje verder te komen.

  Natuurlijk zijn daar ook een aantal valkuilen. Zeker als er een stukje prestatie bij komt kijken. Vanaf het moment dat er ingeschreven is voor de wedstrijd lijkt het wel alsof de druk ook wat hoger wordt. Je wilt dat alle oefeningen vlekkeloos gaan en als het dan in de training even niet lukt ga je die oefening repeteren. En nog eens…en nog eens…..

  Zelf heb ik gedurende de jaren echt geleerd om me helemaal niet bezig te houden met het heel bewust oefenen van onderdelen die in de proef gevraagd worden. Vroeger deed ik dat zeker wel. Dag na dag kon ik de proeven rijden en soms wel heel vaak ook achter elkaar. Net zo lang tot het naar mijn zin was maar meestal stopte ik ermee omdat er geen land meer met mijn paard te bezeilen was. Achteraf weet ik dat ik mijn paard toen echt de verzuring in reed, maar goed. Achteraf kijk je een koe…. daar waar je niet wilt kijken.

 • Nu ik met mijn Icoon weer van groen naar (hopelijk) de grandprix aan het trainen ben kom ik er echt achter dat steeds meer puzzelstukjes op de plek vallen. In mijn hele training heb ik niks anders gedaan dan bezig zijn met het lichaam van mijn paard. Wat zijn de zwakke punten en wat zijn mijn paard zijn sterke punten. Ik probeer zijn sterke punten te gebruiken om zijn zwakkere punten te verbeteren.

  Zo is bijvoorbeeld elk paard van nature scheef. Mijn paard heeft zijn linker achterbeen graag wat buiten de massa. Dat stukje scheefheid loopt dus eigenlijk als een rode draad door de training heen. Maar mijn paard kan wel heel eenvoudig wat lengtebuiging pakken. Op een gegeven moment ben ik schouderbinnenwaarts op de linkerhand gaan gebruiken om dat zwakkere linker achterbeen sterker te maken. Op de rechterhand reed ik juist wat meer Travers. Op die manier moest hij ook steeds weer wat meer kracht gaan gebruiken in dat achterbeen.

  Wanneer ik nu mijn paard echt recht kan maken merk ik dat het verschil tussen links achter en rechtsachter al zoveel kleiner geworden is. Doordat mijn paard rechter is

 • geworden kan ik ook meer gaan sluiten in de gangen en ook eenvoudiger (en dus rechter) er weer uit naar voren verruimen. Ga je veel verruimen met een heel scheef paard dan zal je dat altijd weer terug zien in de takt, ritme en regelmaat.

  De basis is dus eigenlijk het belangrijkste van het trainen. En daarnaast een stukje bewustzijn en zelfreflectie over je eigen kennen en kunnen, maar ook dat van je paard.

  Kijk eens goed naar je paard of laat je eens filmen met de training. Rijdt eens een paar keer zo recht mogelijk op de camera af en beoordeel dan achteraf eens met de beelden erbij wat jullie echt makkelijk beheersen en waar nog werk in zit.

  Is je draf bijvoorbeeld nog erg krabbelig, ga dan eens spelen met het tempo en ritme. Je kunt proberen steeds wat langzamer te gaan rijden tot je paard eigenlijk wat gaat vertragen. Vanuit daar ga je dan weer heel rustig naar een grotere pas toe rijden. Je blijft zelf wel in dat kalme ritme lichtrijden. Zodra je merkt dat je lichtrijden moet versnellen een je je paard weer terug af. Weer terug naar een rustige pas.

 • Zo combineer je een wacht oefening met het verbeteren van de draf.

  Kan je paard erg goed galopperen maar is de draf nog wat instabiel? Ga dan lekker snel galop werk doen tijdens je training. Werk daarin je paard los en pak dan met een opgewarmd en los paard je draf gedeelte mee.

  Dus nogmaals, wees bewust bezig met je training. Je hoeft echt niet altijd gigantische doelen te stellen maar je moet wel werken aan je eigen ruitergevoel zodat je weet waar je mee bezig bent en wat je kunt doen om het rijden te verbeteren.

  Dinsdag 7 april 2020 geef ik om 20.00 uur een gratis webinar. In dit webinar ga ik in op de manier waarop je met plezier zelfstandig verder kunt trainen met je paard.

  Ook vertel ik over de app HORSETRAQ die ik daarbij ga gebruiken om iedereen die dat maar wilt te ondersteunen in hun training in deze periode! En tijdens het webinar hoor je ook hoe jij kans kunt maken op één van de gratis abonnementen op deze app!

 •  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.