Wat is prestatiedruk?

 • Wat is prestatiedruk?

  Waarom rijd jij wedstrijden? Dat is een vraag die ik tijdens mijn trainingen altijd stel! Het antwoord is dan meestal…. omdat het leuk is.

  Ik probeer dan uit te leggen dat het woord ‘leuk’ de lading absoluut niet kan dekken. Je vind het een leuk truitje of het was een leuke film. Maar het rijden van wedstrijden is soms helemaal niet leuk. Het gevoel wat een wedstrijd en een prestatie en de vlekkeloze samenwerking met je paard brengt is veel meer dan alleen het woord ‘leuk’. Dat zit veel dieper. Dat moet mooi zijn, dat moet trots brengen en je een kick bezorgen.

 • In de werkelijkheid is het rijden van wedstrijden anders. Je krijgt te maken met gevoel en dat kan ook wel eens niet leuk zijn. Dat gevoel zorgt juist voor minder leuke dingen, voor twijfel, voor onzekerheid en soms zelfs voor angst!

  Hoe komt dat nu? Er zijn een aantal oorzaken waardoor het rijden van wedstrijden minder leuk is. Wanneer we een prestatie willen neerzetten maken we ons daar een voorstelling van. In die voorstelling maken we alles perfect en werken we toe naar de overwinning. Ons paard loopt fantastisch, wij zitten er keurig op en het publiek gaapt ons aan!  Eigenlijk vormen we ons droombeeld!

  Door dat droombeeld leggen we onszelf een bepaalde druk op of we laten ons die druk opleggen.

  Wat is dat nou precies, die prestatiedruk? Heel letterlijk betekent hervat je druk ervaart om te presteren. Dat hoeft niet perse ongezond te zijn. Prestatiedruk heeft zelfs een functie. Het kan goed zijn om gestimuleerd te worden om te presteren en het beste uit jezelf en je paard te halen. Wanneer er sprake is van druk, kun je er een uitdaging van maken en heb je de motivatie om ermee aan de slag te gaan!

 • Eigenlijk kun je dit nog verder doortrekken. Als niemand iets van je verwacht dan zal je jezelf ook niet ontwikkelen. Wat heeft het voor nut om ergens helemaal voor te gaan als je er zelf niks van verwacht en de anderen ook niet.

  Het woord prestatiedruk heeft dus eigenlijk een negatieve lading terwijl het ontbreken van prestatiedruk juist negatief is.

 • Er zijn verschillende vormen van prestatiedruk. De bekendste is dat je jezelf druk op legt. Je vind van jezelf dat je moet presteren. Wellicht vanuit een bepaalde ambitie of je bent heel erg prestatiegericht. Je verwacht een goede, of nog liever, een uitstekende prestatie van jezelf.

  De tweede is dat anderen je druk opleggen. Wellicht is het niet je eigen paard waarmee je aan de start komt of heb je een functie waarbij verlangt wordt dat je zelf goed moet kunnen presteren. Wanneer je werkt voor een stal en je die paarden uit brengt op wedstrijd kan dat ook een bepaalde druk geven. Tot slot is er ook nog maatschappelijke druk. We worden steeds meer beoordeeld op wat we wel en niet kunnen, wat we wel of niet presteren en wat we wel of niet aan status vergaard hebben.

  Er is sprake van een ongezonde prestatiedruk als je stress ervaart, slapeloosheid, tegenzin, moedeloosheid, depressieve gevoelens of burn-out oploopt. Social Media speelt daar ook een grote rol in. Veel mensen plaatsen hun successen, geweldige aankopen, wedstrijdresultaten en laten zien hoe geweldig ze wel niet zijn. Heb jij niet die successen, heb je eigenlijk weinig te besteden en eindig je vaak onderin tijdens de wedstrijden, dan kan de druk al snel oplopen en het plezier verdwijnen.

 • Vergeet niet dat alle successen een keerzijde hebben. Wanneer je de mensen achter de prachtige vlogs en verhalen leert kennen zul je ook horen dat er mindere dingen zijn die ze meemaken. Alleen worden die dingen in veel mindere mate geuit op Social media.

 • Prestatiedruk kan op verschillende manieren tegen je werken. Als eerste, en ik heb hem al eerder genoemd, is te weinig prestatiedruk. Wanneer er geen sprake is van een bepaalde druk ontbreekt het aan inspanning om ervoor te gaan. De tweede is juist een teveel aan prestatiedruk. Dit is wanneer er resultaten van je verwacht worden of je zelf te hoge doelen stelt en de lat dus veel te hoog legt.

  Als laatste is er nog een vorm van prestatiedruk. Alleen is die druk er helemaal niet maar denken we dat die druk er is. Zo zal een instructeur snel denken dat hij goede resultaten neer moet zetten omdat de leerlingen dat van hem of haar verlangen….. is dat echt zo? Zo zal een bitfitter het erg lastig vinden als zijn of haar paard in het openbaar met de mond rommelt en zal de mental coach denken dat hij of zij geen spanning mag hebben omdat er een voorbeeld gesteld moet worden.

  Onzin natuurlijk!

 • De afgelopen maanden heb ik veel ruiters en amazones mogen helpen in het leren omgaan met die prestatiedruk. Wil jij dat ook? Maak dan deze maand nog gebruik van een super korting en meld je aan! Dat kan via de onderstaande link. Je vindt daar alle informatie terug. Scroll naar beneden om de vrijblijvende korting te ontvangen!

  http://bwr-online.com/mental-coaching/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.